Posetite Golubačku tvrđavu sa City Rent a Car-om

Golubačka tvrđava, vožnja kroz vekove

Golubac, grad u istočnoj Srbiji, udaljen je od Beograda samo 129 kilometara. Do njega se stiže za manje od dva sata vožnje automobilom, а može se stići i brodom, koji od Beograda Dunavom plovi sve do Đerdapa i Kladova.
Golubačka tvrđava, vožnja kroz vekove

Golubačka tvrđava, vožnja kroz vekove 

Golubac, grad u istočnoj Srbiji, udaljen je od Beograda samo 129 kilometara. Do njega se stiže za manje od dva sata vožnje automobilom, а može se stići i brodom, koji od Beograda Dunavom plovi sve do Đerdapa i Kladova.

Nedaleko od grada Golupca, kada krenete Đerdapskom magistralom ka Kladovu, na četvrtom kilometru, na strmim liticama stena na ulazu u Đerdapsku klisuru, zateći ćete srpsku srednjovekovnu tvrđavu Golubac.

O tesnacima i lepotama Đerdapske klisure 

Kao deo Nacionalnog parka Đerdap, Đerdapska klisura proteže se stotinak kilometara na desnoj obali Dunava od Golupca do Karataša kod Kladova. To je najduža i najveća klisura u Evropi.

Lepoti Đerdapske klisure doprinosi njena kompozitna struktura – naizmenično se smenjuju tri kotline: Ljupkovska (po rumunskom selu Ljupkova), Donjomilanovačka i Oršavska kotlina, i četiri klisure: Golubačka, Gospođin vir, Kazan i Sipska klisura, koja je ime dobila po mestu Sip.

Osim prirodnih lepota, klisura spaja i mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika i arheoloških nalazišta. Tu se nalaze ostaci Trajanovog mosta i Trajanove table, zatim Lepenski vir, a jedno od njenih glavnih obeležja svakako je Golubačka tvrđava.

O poreklu njenog imena postoji više legendi. Prema jednoj, Golubac je dobio naziv po lepoj devojci Golubani kojoj se udvarao turski paša. Pošto je devojka odbila da bude deo njegovog harema, on je naredio da je, za kaznu, vežu za stenu koja je virila iz vode preko puta grada.

Na sredini Dunava, i danas izviruje pet metara visoka stena nazvana “Baba-kaj” (što znači “pokaj se”). Lepa Golubana se, uprkos pašinom nadanju, nije pokajala, a stena svedoči o njenom tragičnom kraju.

Druga legenda govori o tome kako je u jednoj od kula tvrđave vizantijska princeza Irina Kantakuzina, žena despota Đurđa Brankovića, gajila golubove i tako lečila svoju tugu i usamljenost čeznući za Vizantijom. U srpskom narodu nije bila omiljena, o čemu govori ime koje joj je narod dao, Prokleta Jerina.

Treća legenda pak pripoveda da je grad dobio naziv po divljim golubovima koji su za svoj dom izabrali stene koje su okruživale tvrđavu.

Putovanje kroz istoriju Golubačke tvrđave 

Golubačka tvrđava se u pisanim izvorima prvi put pominje kao utvrđenje ugarske vojske 1335. godine. Nema podataka o tome ko ju je sagradio krajem 13. ili početkom 14. veka, a u srpskom posedu je već u prvim decenijama 15. veka.

Dunav je u tom periodu bio granica između Ugarske i Srbije, a Golubački grad je u vlasti Ugra između 1402. i 1410. godine. Despot Stefan Lazarević, koji je tada vladao Srbijom, dobija ga na poklon od ugarskog kralja Žigmunda, uz obavezu da ga vrati Ugrima posle svoje vladavine.

Međutim, nakon iznenadne smrti despota Stefana Lazarevića, zapovenik grada, vojvoda Jeremija, odbija da Ugrima vrati grad, već ga prodaje Turcima, zbog čega izbija najveća bitka za Golubačku tvrđavu. Osmanlije drže grad do 1444, kada ga predaju Stefanovom nasledniku, despotu Đurđu Brankoviću, koji njime upravlja do 1458, kada ga ponovo preuzimaju Turci. Pod njihovom upravom ostaje do početka 19. veka.

Tvrđava je na samom početku imala devet kula. Sagrađene su u prednjem, zadnjem i gornjem gradu. U vreme turske vladavine, dograđena je još jedna kula i otvori za topove, što je osavremenilo grad i predstavljalo dodatnu sigurnost.

Sve kule su četvorougaonog oblika, osim glavne kule (donžon ili kula Nebojša, branič-kula) koja ima osmougaonu osnovu, a u gornjem delu cilindričan oblik, zbog čega je nazvana Šešir-kula. Sa Šešir-kule pruža se pogled na Dunav, koji tu dostiže širinu od šest kilometara, pa se tako stiče utisak da je reč o morskoj a ne rečnoj obali.

Nedaleko od Golubačkog grada nastalo je akumulaciono Đerdapsko jezero kada je izgrađena hidroelektrana „Đerdap“. Tada se podigao nivo Dunava i potopljeni su najniži delovi tvrđave.

Kako doći do Golubačke tvrđave zna City Rent a Car

Tridesetih godina 20. veka, kroz Golubačku tvrđavu probijen je magistralni put. Tada je srušena ulazna kapija do koje se stizalo preko mosta pošto se ispred utvrđenja nalazio vodeni rov. Sve dok tvrđava nije rekontruisana, magistrala je prolazila kroz prostor kulturno-istorijskog objekta. Odnedavno, Đerdapska magistrala ima obilaznicu i tunel pa tako saobraćaj više ne ugrožava kulturno dobro.

Nedavno obnovljena tvrđava Golubac ima četiri zone za posetioce: zelenu, plavu, crvenu i crnu, u zavisnosti od težine, dostupnosti i cene ulaznice. Deci imaju pristup samo zelenoj zoni, a u ostale tri može da uđe najviše pet posetilaca odjednom, naravno, u pratnji vodiča.

Bilo da živite u Srbiji ili ste samo u poseti, Golubačka tvrđava je nezaobilazna turistička destinacija.

Ako dolazite iz Beograda, auto-put E-75 vodi vas od Beograda prema jugu do Požarevca, a zatim se lokalnim putem, još 34 kilometra, preko Velikog Gradišta, stiže do utvrđenja na obali Dunava.

Ako putujete iz Niša, najbrži put je auto-put E-75 prema severu do Požarevca, i istim lokalnim putem prema Velikom Gradištu. A ako želite malo više avanture od vožnje auto-putem, na put do Golubačke tvrđave krenite preko Zaječara i Donjeg Milanovca. Na toj ruti nalazi se Lepenski vir, prva ljudska naseobina u Evropi. Osim što ćete se upoznati sa istorijskim nasleđem, zasigurno ćete uživati u vožnji pored Dunava i živopisnim predelima Istočne Srbije.

Za što udobnije i sigurnije krstarenje drumovima kroz Srbiju pobrinuo se City rent a car iz Beograda svojom flotom vozila koja vam je u Beogradu, kao i u neposrednoj blizini auto-puta kod beogradske Arene. Pozovite nas i uverite se u kvalitet, sigurnost i vrhunsku uslugu!

 

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CITY Rent a Car web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »