Posetite Obedsku baru sa City Rent a Car-om

Obedska bara uz Rent a Car Beograd

Obedska bara se nalazi uz reku Savu u južnom Sremu. Nekada čuveni ornitološki rezervat danas je specijalni rezervat prirode gde je uspostavljen trostepeni režim zaštite na ukupnoj površini od 9 820 hektara.
Obedska bara rent a car beograd

Obedska bara uz Rent a Car Beograd

Srbija je riznica i pravi mozaik prirodnih lepota i zaštićenih područja prirode. Jedan od takvih je i specijalni rezervat prirode Obedska bara do koje je najlakše stići sa vozilima City Rent a Car-a iz Beograda. Ako niste istinski avanturista, ali ste ljubitelj prirode i ako želite da doživite pravi osećaj udaljenosti od civilizacije, onda je za vas pravi izbor poseta ovom specijalnom rezervatu prirode koji predstavlja pravi kovčeg sa blagom u kom se nalazi šarenolik pejzaž i prava lepeza životinjskih i biljnih vrsta.

Lokacija Obedske bare

Obedska bara se nalazi uz reku Savu u južnom Sremu. Nekada čuveni ornitološki rezervat danas je specijalni rezervat prirode gde je uspostavljen trostepeni režim zaštite na ukupnoj površini od 9 820 hektara.

Istorijat rezervata

Prije nekoliko hiljada godina formirana je mrtvaja od koje je nastala močvara kakva je danas Obedska bara. Poznata je širem auditorijumu još od sredine XIX veka. Već tada je ovaj lokalitet bio poznat kao raj za ptice.

Prirodne karakteristike rezervata

Nekad je bila čuveni ornitološki rezervat, a danas predstavlja specijalni rezervat prirode. Obedska bara je prostrani šumsko-močvarni kompleks uz reku Savu. Najveću vrednost ovog područja čini pravi spektar "ručnih radova" prirode kao što su bare, okna mrtvaje, močvarna vegetacija, vlažne livade i šume sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, naročito ugroženih vrsta.

Obedska bara je poznata po raznovrsnosti močvarnih i šumskih staništa, brojnih vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata, kao i zbog izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno prethodno već pomenute ornitofaune.

Ovo područje se nalazi na listi vlažnih područja Ramsarske konvencije iz 1977. godine kao prvo u Srbiji, a 1989 godine proglašena je za međunarodno značajno stanište ptica. Obedska bara je jedan od retkih očuvanih, plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka i kolonije ptica močvarica. Obedska bara predstavlja u stvari ostatak starog korita reke Save čiji tok se danas nalazi nešto južnije. Zbog svog oblika njeno korito se naziva "Potkovica", a na njegovom obodu se nalaze sela Kupinovo i Obrež.

Posebno se u Obedskoj bari ističu sledeće vrste ptica: orao belorepan, crna roda, bela čaplja, a od sisara dabar itd. Pravi skup retkih biljnih vrsta čine beli i žuti lokvanj, iđirot, testerica, barska perunika i druge vrste.

U "potkovici" bare formirana su "vodena ogledala" i "ostrvo ptica" koji služe dopuni ishrane ptica močvarica, a za cilj imaju njihovo zadržavanje na ovom području.

Kulturno-istorijske znamenitosti

Kada govorimo o Obedskoj bari, moramo istaći da ona nije samo područje velikog prirodnog bogatstva. U neposrednoj blizini nalaze se i brojni kulturno istorijski spomenici kao što su tvrđava Kupinik, Crkva Majke Angeline i Crkva Svetog Luke.

Posebno interesovanje kod ljubitelja srpske srednjevekovne istorije na ovom prostoru privlači tvrđava Kupinik, tj. njeni ostaci koji se nalaze na ovom prostoru. Ovaj grad je 70 godina posle pada Smedereva bio stub ne samo srpske, nego evropske odbrane od Osmanlija i čuvar srpskog identiteta. Grad Kupinik bio je prestoni grad poslednjih srpskih despota Stefana Lazarevića, Đurađa Brankovića i Vuka Grgurevića poznatijeg kao Zmaj Ognjeni Vuk koji je jedna od najinteresantnijih ličnosti srpske srednjevekovne istorije. Danas se ostaci ovog utvrđenja nalaze na mapi turističke organizacije opštine Pećinci i obilaze ih uglavnom znatiželjni turisti i đačke ekskurzije. Utvrđenje se nalazi pored sela Kupinova, a izgrađeno je na manjem ostrvu na početku specijalnog rezervata prirode Obedska bara. Prema predanju, prvi poznati srpski velikan koji je u svom posedu imao ovaj grad je Stefan Lazarević, posle njega Kupinikom vlada Đurađ Branković, a oko 1464 godine on pripada Vuku Grgureviću. Prilikom osvajanja Beograda 1521. godine Sultan Sulejman I Veličanstveni razorio je Kupinik, koji je pao nešto kasnije osmanlijskim zauzimanjem Srema.

Interesantna priča vezana je za jednog od vladara koji su posedovali Kupinik, Vuka Grgurevića. U srpskoj istoriji poznat je pod imenom Zmaj Ognjeni Vuk i skoro da je mitska ličnost obzirom da mu se pripisuju nadljudske sposobnosti. Jedan je od junaka srednjevekovne srpske istorije za koje se smatra da su u stvari potomci zmaja i vile. Nije jedini svakako, jer je u slovenskoj mitologiji česta pojava zmajolikog tipa junaka. Takav junak na svet dolazi mistično, čini velika junaštva, a njegova smrt je vezana za magijske rituale ili za mitska bića (najčešće vile). Legenda kaže da se Zmaj Ognjeni Vuk pojavio na strani srpske vojske i u prvom i u drugom svetskom ratu, te da je jedinica nemačke vojske nestala u dubinama Obedske bare nakon susreta sa "povampirenim" Zmaj Ognjenim Vukom. Mit ide toliko daleko da kruže priče da se i danas u Obedskoj bari tokom noći čuje topot kopita konja kog jaše Zmaj Ognjeni Vuk.

Turizam

Specijalni rezervat prirode "Obedska bara" nudi niz  različitih naučno-rekreativno-turističkih sadržaja. Ovde postoji edukativna staza dužine 7 kilometara, zatim staza uz samu obalu "Obedske bare" dužine oko 5 kilometara, više monitoring osmatračnica, ostrvo ptica, vodena ogledala, smerokazi, informativne table, nadstrešnice, čamci za razgledanje, sportski i rekreativni ribolov. Kružna edukativna staza dužine 7 kilometara nalazi se u srcu Obedske bare. Ovde se uz uslugu dva vodiča mogu posmatrati barska staništa sa pticama močvaricama, stare šumske sastojine hrasta lužnjaka, retke i lekovite biljne vrste. Druga edukativna staza nalazi se na rubu Obedske bare, gde se sa osmatračnice "Matijevica" mogu posmatrari kolonije čaplji. Staza celom dužinom prolazi kroz šumu starih stabala hrasta lužnjaka i bele topole, i služi za osmatranje bare sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, posebno pticama.

Kako doći do specijalnog rezervata prirode Obedska bara?

Specijalni rezervat prirode "Obedska bara" je saobraćajno veoma dobro povezan i lako dostupan posetiocima i turistima. Ovaj prirodni lokalitet nalazi se 30 kilometara od izlaza Šimanovci auto puta Beograd-Zagreb. Ako prema rezervatu putujete iz Beograda, udaljenost je tek nekih 60 kilometara. Pogledajte našu rent a car flotu i izaberite vozilo sa kojim ćete upotpuniti doživljaj.

 

 

 

 

 

 

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CITY Rent a Car web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »